Keresés
+36 1 220 9100, +36 30 884 1234 1164 Budapest, Rádió utca 1.
Nyelv
hu en
 • AudioQuest WEL Signature kábelek
  2019. JANUÁR 01.

  AudioQuest WEL Signature kábelek

  A WEL Signature testesíti meg az AudioQuest által nyújtható maximumot. Semmilyen kompromisszumot nem jelent a jelátvitelre nézve. Ahogy az AudioQuest munkatársai szokták mondani: a kábel feladata nem az, hogy javítsa egy rendszer teljesítményét, hanem hogy kevesebbet vegyen el abból.

  Miért pont WEL?

  A WEL-t a márka vezető termékfejlesztője és alapítója, William E. Low (Bill) tervezte. Bill tinédzserkorától kezdve érdeklődött a hangtechnika iránt. Ami azt illeti, már gyermekként is rájött, hogy a zenehallgatás valahogy jó érzést váltott ki belőle. Még el sem érte a kamaszkort, amikor eladta élete első lemezjátszóját 13 dollárért. Ezután 0,5 dolláros heti béréből nem keveset áldozott arra, hogy egy még jobb lejátszót vehessen használtan. Ezzel Bill megtanulta, hogy a lemezjátszót különböző részek alkotják – lemeztányér, hangszedő, hangkar, erősítő és hangfal. Ezek közül egyenként mindegyiket fejleszteni lehetett. Később megvett hét, darabonként egydolláros hangfalat egy levelezős katalógusból és körbe akasztotta őket a hálószobájában. Mindössze azt akarta, hogy elmerülhessen a zenében. Később, főiskolai évei alatt zene iránti szeretete és tudása erősödni kezdett, szenvedéllyé vált. Végül a szükség úgy kívánta, hogy jeltovábbításra való kábeleket tervezzen.

  Bill abszolút hedonistának vallja megát. A The Absolute Sound magazin 2008-as interjújában el is magyarázta: „Abszolút hedonista vagyok és semmi közöm nincsen az elektronikához. Minden amit tanultam a hifiről vagy a kábelekről csak annak az eredménye, hogy érdekel, hogyan üthetem ki magam zenével.” Billre hivatkozva a zene a rekreációs drogok legfinomabb változata. Ez fogta meg őt is egészen fiatal korától és mai napig a függősége.

  A négy elem

  • Az AudioQuest konkrét pillérekre helyezi gyártási koncepcióját, amelyeket négy elemként fogalmazott meg. Az első elem a tömör vezető. A sodort szálakból készült kábelekben jön legkönnyebben létre torzítás, a szálak közti interakció miatt. Az AudioQuest ún. fél-tömör szerkezetet használ a torzítási mechanizmus csökkentésére, teljesen tömör vezetőjű kábelei pedig kiiktatják ezt a problémát.
  • A következő elem a fém. Kritikus fontosságú a fém minősége, ha a legjobb eredményt akarjuk elérni. A vezető felülete, annak simasága ugyancsak számottevő. A legjobb réz és ezüst vezetőkben hosszabbak a fémszemcsék, így kevesebb köztük a törés, így a jel kevesebb akadályon halad át.
  • Geometriának nevezik a harmadik legfontosabb tényezőt. A geometria alatt azt a fizikai kapcsolatot értjük, amely fennáll a kábelben lévő vezetők között. Ez határozza meg a kábel elektromos karakterisztikáját. A különböző célokra használt kábeleknek eltérő a geometriája. A jobb geometria csökkenti a torzítást.
  • A negyedik elem a dielektrikum (szigetelés). Elkerülhetetlen ahhoz, hogy a pozitív és negatív vezetők el legyenek különítve egymástól és hogy a kábel geometriája stabil legyen. A dielektrikumok elnyelik az energiát, ami bizonyos késéssel visszajut a jelbe, így roncsolva és torzítva azt. A jobb szigetelés csökkenti a torzítást azáltal, hogy kevesebb energiát vesz el.

  A WEL Signature kábelek

  Elérkeztünk a címben szereplő termék(ek)hez. A WEL Signature képviseli az AudioQuest teljesítőképességének csúcsát. Bill ennél jobb kábelt még nem tervezett. A fentebb felsorolt technológiák mindegyikét a legfelsőbb szinten tartalmazza, kiegészítve néhány ugyancsak kulcsfontosságú extrával.

  • Utóbbiak közé tartozik a 72 voltos DBS aktív zajelnyelő rendszer, amely kiegészült a Niagara tápszűrőkhöz kifejlesztett rádiófrekvenciás csapdával.
  • A nikkel és ötvözet nélküli, közvetlenül ezüstözött, extrém tisztaságú rézből készült csatlakozók. A vezető és a csatlakozó közt nincsen forraszanyag, mivel az AudioQuest hidegpréses eljárásával rögzítik a dugókat a kábelre.
  • A legjobb vezető anyag az ezüst. A legjobb hangot is az ezüst nyújtja, feltéve, ha tisztán használják. A WEL Signature belsejében tükörsimára polírozott ezüst vezetők továbbítják a jelet, szinte teljesen megszűntetve bármit, amitől a hang harsánnyá válhatna. Ez a fajta vezetőanyag jelentősen tisztább megszólalást eredményez, mint az OFC, OCC, 8N és egyéb réz vezetők.
  • A kábel szigetelését FEP légcsövek alkotják, az AudioQuest kutatásai során ezt az anyagot találták a legmegfelelőbb szilárd dielektrikumnak. Ez a rendszer öleli körül a tömör vezetőket, így azok közül szinte semmi sincsen, csak levegő.
  • A WEL Signature kábelek 8-rétegű, szén-alapú zajelnyelő (NDS) rendszerrel készülnek, amely a hagyományos árnyékolásokhoz képest sokkal kevesebb RF zajt juttat be a hifi rendszerbe.
Milyen HDMI kábelt vegyek?
2022. JANUÁR 11.

Milyen HDMI kábelt vegyek?

HIGH END SHOW 2023
2023. ÁPRILIS 18.

HIGH END SHOW 2023

Furutech akció!
2019. OKTÓBER 07.

Furutech akció!