Keresés
+36 1 220 9100, +36 30 884 1234 1164 Budapest, Rádió utca 1.
Nyelv
hu en

Optikai audió kábel

Optikai kábel hifi és házimozi rendszerekhez

Az audió jelátvitelre szolgáló digitális optikai (vagy másnéven Toslink) kábel mai napig megbízható opció akkor, ha nincs lehetőség HDMI kábel használatára. Eredetileg a Toshiba fejlesztette ki, saját CD-lejátszóik és erősítőik csatlakoztatásához. A digitális optikai kábel képes a PCM audió jel továbbítására CD/DVD/BD lejátszók, televíziók és DAC-kal rendelkező erősítők között.

Fontos: Ha optikai kábellel szeretné a TV-t a hangrendszerhez csatlakoztatni, akkor győződjön meg róla, hogy a hangrendszer rendelkezik-e digitális optikai bemenettel! Ha nincsen ilyen bemenet a készüléken, akkor pl. ezt a DA konvertert ajánljuk!

Előnye, hogy (például a digitális koaxiális kábeltől eltérő módon) nem fémvezetővel, hanem optikai úton, fény alapú jel továbbításával közvetíti az információt. Nagyobb hosszúság esetén a Toslink kábelt nem befolyásolják a rádiófrekvenciás és elektromágneses zavarok úgy, mint a fémvezetőt tartalmazó koaxiális kábelt. Minőségi hifi rendszereknél, és rövidebb távolság esetén mégis, ha lehetséges, inkább a koaxiális kábel használatát javasoljuk, mivel optikai kapcsolat esetén az elektromos jelet fénnyé kell alakítani, majd vissza elektromossá, ami hangminőség romlást eredményezhet.

Mitől függenek az optikai kábel árak?

Az olcsóbb optikai kábelek szintetikus rostokkal továbbítják a fényt. E rostok belsejében a fényhullám szórása magasabb, ami jelkésési/feldolgozási hibákat (jitter) eredményez. Így is szólni fog a hangrendszer, de gyengébb minőségben. A drágább optikai audió kábelek kisebb szórású, jobb fényvezető tulajdonságú, akár kvarc tartalmú rostokat tartalmaznak, valamint a végződéseiket precíziós polírozással kezelik a lehető legkisebb jitter érdekében.

Megjegyzés: Az AudioQuest kábelek egyedi kérésre rendelhetők 3,5 mm-es Mini Toslink végződéssel is. Ha már meglévő optikai kábelére szeretne, akkor külön is található nálunk Toslink-mini Toslink adapter!

Optikai kábel teszt lehetőség

Minden általunk forgalmazott, készleten lévő digitális audió kábel előzetes egyeztetést követően kipróbálható, letesztelhető otthoni hangrendszerben is.

Top ajánlat

Optikai audió kábel

Rendezés: ABC Népszerű Ár Akciós Kiemelt Új Megjelenítve: 1-24Összesen: 21 termék Lista nézet: