Keresés
+36 1 220 9100, +36 30 884 1234 1164 Budapest, Rádió utca 1.
Nyelv
hu en
 • Hangfal kábel ár befolyásoló tényezők
  2019. JÚNIUS 01.

  Hangfal kábel ár befolyásoló tényezők

  A kínálatunkban lévő legolcsóbb hangszóró kábel ára 230 Ft/m. A maga nemében már ez is jónak mondható minőséget képvisel és az egyszerűbb/kisebb hangdobozokhoz bőven elég. 

  A laikus számára azonban nem egyértelmű, hogy mitől lenne jobb egy kétszer, vagy akár többször drágább hangszóró kábel? Sokan azt gondolják, hogy minél több wattos az erősítőjük, annál vastagabb kábelt kell hozzá vásárolniuk. Ez így önmagában nem teljesen igaz.

  A hangfal kábel árát több tényező is befolyásolja. Ezek közül az egyik legfontosabb a vezető anyag minősége. Minél tisztább a benne lévő réz, annál hatékonyabban képes vezetni a rajta áthaladó jelet. Számít a réz szerkezete, sodrási iránya, geometriája is. A drágább (pl. Neotech) hangsugárzó kábelekben monokristályos (UP-OCC) mag található, amely 99,99998%-os anyagtisztaságú. Akár 125 méter hosszúságú lehet, szemben az átlagos oxigénmentes rézkristállyal (OFC), amely átlagosan 20 centi lehet.

  Minden gyártó kialakította a saját szabadalmát, és filozófiáját, amely alapján készíti a termékeit. Az AudioQuest például arra jött rá, hogy a rézszálak felülete is befolyásolja a jel minőségét, így drágább kábeleikben nem (csak) nagy tisztaságú, hanem polírozott (PSC+) réz is taláható.

  A hangfalkábel árát befolyásolhatja tehát szerkezeti felépítése, a benne lévő szálak kidolgozottsága is. A drágább vezetékekben nem csak réz, hanem ezüstözés vagy tömör ezüst vezetőszál is található, mert az ezüst vezetőképessége jobb, mint a rézé és jóval ellenállóbb az oxidációval szemben. A készre szerelt kábelek esetében a rajtuk lévő csatlakozó minősége is befolyásoló tényező lehet. Viszont minden esetben célszerű követni egyfajta ár/érték arányt.

  Milyen hangfal kábel ár érték arányt kövessek?

  Számos magyar és külföldi, fórumos topik, magánszemélyek vagy internetes magazinok által publikált hangfal kábel teszt igazolja, hogy a hangfal kábel ára általában (de ez ízléstől és rendszertől függően nem mindig igaz) a hangminőséggel arányosan felfelé növekszik. Minél drágább a rendszerünkben lévő kábelezés, vélhetőleg annál jobb képet és/vagy hangot kapunk eredményként. De ez még NEM jelenti azt, hogy a legjobb kábel lenne a legdrágább!

  Vannak bizonyos határok, amiket nem érdemes átlépni. Például egy 200 000 Ft-os összértékű hifi rendszer esetében szinte biztos, hogy 50-100 000 Ft-ért vásárolt hangsugárzó kábellel nem fogunk drámai minőségjavulást tapasztalni. Egy ilyen (nevezzünk belépőszintűnek) konfiguráció valószínűleg már akkor is tudása legjavát fogja mutatni, ha 1-2000 Ft/m kategóriájú vezetéket illesztünk a hangfalakhoz. Ha viszont már egy fél-egymilliós hifi rendszerről beszélünk, ott könnyen lehet, hogy a 20 000/50 000 kábellel kapunk egy átütő, minden korábbit felülmúló hangélményt.

  A szakértők többnyire azt javasolják, hogy a komplett rendszerünk végösszegének 15-20 %-át célszerű kábelre fordítani (ebbe beletartozhat a hangfal ÉS készülék összekötő, azaz interconnect kábel is).

  Mi lesz jobb, ha ideális hangfalkábelt használok?

  Képzelje el, hogy leül a hangsugárzói elé, elindítja kedvenc zeneszámát és a zenészek szinte megjelennek Ön előtt! Rámutathat a zenekar tagjaira, a nézőtér közepén érezheti magát, megfigyelheti a hangszerek és vokálok részleteiben rejlő finom részleteket, olyan apróságokat is észre vehet, amiket a való életben egy színteremben sorai közt ülve talán sosem tudna. A hifi rendszerek által megszólaltatott sztereó tér rengeteg összetevőből épül fel, és a megfelelő kábel segít mindezt megjeleníteni. Természetesen a hangélmény minősége NEM CSAK a kábeltől, hanem a rendszer többi elemétől is függ.

  Sokan azt gondolják, hogy a hangfalkábelnek csak elektromos jelet kell vezetnie, ennél fogva teljesen mindegy, hogy milyen szerkezetű és milyen vastag. Ez így nem teljesen helyes, ugyanis a hangfalkábel nem konnektorok és számítógépek, hanem hangsugárzók számára kézbesíti a jelet. A hangsugárzó (és az erősítő) minél érzékenyebb és nagyobb felbontású, annál inkább meg fogja mutatni a zenei részleteket. Az emberi fül által hallható frekvenciákat kell, hogy továbbadja, a fülünk és az agyunk viszont nem a wattokat méri, hanem a hangszerek, hangeffektek valódiságát figyeli elsősorban.

  Mennyibe kerül az én rendszeremhez illő hangfal kábel?

  Hívja bátran boltunkat és kérje munkatársaink segítségét! Válogasson webáruházunkban, vagy kérdezzen minket és segítünk kiválasztani az Ön komponenseihez illő kábelt. Ha nem döntötte még el, hogy melyik kábelt szeretné, akkor készre szerelt minta hangfalkábeleinket letét ellenében vásárlási kötelezettség nélkül is kipróbálhatja otthonában!

  Hozzászólás (1)

  Vélemény:

  Nagyon korrekt cikk. Bárkinek ajánlom, hogy éljen a felajánlott lehetőséggel is, letét ellenében vigyen haza több kábelt. Másfél-kétszeres árléptéket ajánlok. Aztán az otthoni rendszerén az alacsonyabb árútól a magasabb felé haladva cserélgesse őket addig, amig hallja a különbséget. Ha már nem jobb a zenei élmény (ugyanazt a zenét hallgatva), akkor már nem érdemes a drágábbat venni. Ez igaz az interkonnekt kábelekre is (sőt!).